Meny
Annons
Annons

Du får inte leka på vår gata

Mannen mötte mig vid Gare du Nord i Paris. Jag bor inte långt från honom, så han hade erbjudit mig möta mig med sin bil. Det var fredagskväll och kallt ute, trångt och mycket folk i hallen. När vi satt i hans bil sade han:

– Skönt att ha en man i sitt sällskap ikväll, eller hur?
– Vaddå, sade jag som inte begrep. Hur menar du?
– Men såg du inte vilka typer som stod där inne? Det hade nog inte varit trevligt för dig att gå ensam.
-Jaså, sa jag och blev svettig. Det var det värsta jag hört. Jag har gått ensam genom Gare du Nord många gånger förut och jag har inte varit rädd.

Då talade han om för mig hur det är i Paris dessa yttersta dagar. Det ökade våldet. Hur en anständig människa inte kan snedda Place de la Concorde, eller vandra under den stolta Triumfbågen. Hur man måste tränga sig fram genom knarklangare, snattare, tattare och andra kriminella element som tagit över Paris. Från det gick han över till sin mamma. Hans stackars mamma, som inte ens vågade åka Metron någon tid på dygnet av rädsla för att bli rånad, nedslagen, antastad.

Det fick mig att tänkta på hur sällan man ser äldre damer gå ensamma i Paris. Kanske är det så, att våldet på gator och torg har blivit en så framgångsrik säljartikel att små tanter inte ens vågar gå om hörnet och handla?

På min lilla gata ser jag ibland två damer. De går mycket nära varandra, fort, utan att våga se åt något håll. Väskorna håller de krampaktigt hårt tryckta mot kroppen. Men jag har aldrig sett dem bli rånade.

Det luktar rädsla när man går ut på stan. Rädslan kan skapa mera våld. Tänk själv hur det skulle vara om någon skyggade, tog tag i handväskan bara man visade sig? Känslan av utanförskap, misstänksamhet och förakt.

– Gå din väg, du får inte leka på vår gata.

Vem blir inte elak av en sån kommentar?


Don’t play on our street.

6 kommentarer
 • Anna L

  Kan väl inte påstå att jag är den mest pålästa personen så jag måste fråga, är rasismen värre där borta? Den finns ju överallt liksom, men är den mer påtaglig?

 • Ida Pyk

  Jag vet inte om den är värre, men eftersom invandringen i Frankrike är betydligt större än i Sverige är den kanske något mera utbredd. Men min erfarenhet är ju mer invandring- desto mindre rasism. Rasism grundar sig framförallt i okunskap, enligt mig.

 • Humf

  fint skrivet. jag tror det dar med forvantningar har en fruktansvard makt.

 • Cecilia

  Jag får för mig att det är värre i Frankrike. Le Pen höll ju på att vinna valet -02. Jag har kanske alldeles för många taskiga erfarenheter från min paristid som har med rasism att göra för att kunna dra sådana slutsatser.

 • Ida Pyk

  Det tror jag med. Tack för att du läser!

 • Ida Pyk

  Det kan vara värre, men det finns också mycket mera våld i Paris än i Stockholm som är relativt ”tryggt”. Våld föder våld, tyvärr.


AnnonsAnnons


AnnonsAnnons
Mobilsajt: / AV