Meny
Annons
Annons

Små grytor har också öron

Så sade mamma och pappa när jag var liten. Sen tystnade de plötsligt- och började prata igen (och de pratade då om något, som inte jag fick höra). Jag minns inte vad de talade om, bara en gång minns jag, och då sade mamma:

– Jag undrar hur det ska gå för Ida, hon vet inte vad gränser är.

Det minnet gör ont i mig än idag.

För inte så länge sedan mötte jag en bekant, hon hade en liten i vagnen och en större i handen- hon pratade högt om hur underbar hennes minsting var, och hur förfärligt den äldre uppförde sig. Precis som om fyraåringar inte hör precis lika bra som jag.

Under jullovet mötte jag en farmor, som var barnvakt. Medan hon rullade lilla Karin i vagnen, berättade hon för mig hur söt hon var.

– Men Magnus är visst i trotsåldern, sade hon.

Meddetsamma hon sagt det, bet Magnus lilla söta Karin i örat.

Samma kväll var jag bjuden på middag hos några vänner, som har en tonåring. Vi drack kaffe och åt kakor, tonåringen åt mest. Och hans föräldrar suckade och ojade sig och sade:

– Ja, kakor kan han visst äta. Men några studier blir det aldrig av. Han sitter bara framför den där burken hela dagarna.

Jag såg hur femtonåringen sloknade. Men sen, när vi var ensamma, passade jag på att fråga honom en del om datorer. Det visade sig att han kunde de mest avancerade saker, om den där burken.

Hur ofta talar vi om en vuxen- när den fortfarande är i rummet? Jag frågade min styvmamma, som är barnpsykolog. Då sade hon, att varje gång en förälder ringer och har problem frågar hon: är du ensam?
De svarar ofta- nej. Men de leker så snällt…

Också små grytor har öron. Till och med barn under ett år förstår ett tonfall, som är kritiskt.

Varför kan inte vuxna visa samma hänsyn för barn, som till sina jämnåriga?


Small pots have ears too.

15 kommentarer
 • Anna

  Detta är så sant. Jag blir varm i hjärtat av att du skriver om viktiga saker så som detta. Här om dagen när du skrev om att du ibland skäms för att ha en blogg så tror jag att jag förstod vad du menade. Om man säger ordet blogg så är det många som genast bara tänker på unga tjejor som bara bloggar om alla fina saker de har köpt. Din blogg innehåller så mycket mer!
  Fortsätt att skriva om allt mellan himmel och jord. Det är den sköna blandningen som gör att just din blogg är lite bättre än de flesta andra.

  Kram Anna

 • Ida Pyk

  Åh, tack! Det gör mig verkligen glad att höra. Kram till dig

 • http://whitemaskgirl.wordpress.com/ Madeleine

  Så vackert skrivet, och sant också. Fortsätt att skriva om sånt här.

 • http://atwdw.blogspot.com/ Jenny

  Åh, jag undrar detsamma. Jag har en mental lista över saker jag hört mina föräldrar säga om mig till varandra eller till andra vuxna, och när jag är arg på dem tänker jag på listan och blir ännu argare.

 • http://www.lettersfrompanda.wordpress.com/ Paulina

  Åh Ida, du är så himla klok och fin.Jag får ont i hjärtat när jag tänker på sånt vuxna säger som sina barn som om de inte förstod. Håller med de andra och tycker att din blandning mellan stort och smått, dina fina texter, det måste du fortsätta med. Lova! ;) Hoppas att 2012 blir ett fint år för dig med boklansering etc och hoppas att ditt hjärta får ett bra år med med eller utan en käresta. Kram!

 • Ida Pyk

  Tack! Det ska jag.

 • Ida Pyk

  Det är rätt! Varg arg- det om något har du rätt till. Kram

 • Ida Pyk

  Tack tack och tack! Jag blir så glad av dina ord. Hoppas du också får ett riktigt fint år, jag tror på 2012! Kram

 • A______________

  Vilket viktigt, starkt och välskrivet inlägg. Önskar att varenda en läste detta. Gott nytt år och allt fint önskar jag dig, hoppas du alltid fortsätter att skriva!

 • A______________

  Vilket viktigt, starkt och välskrivet inlägg. Önskar att varenda en läste detta. Gott nytt år och allt fint önskar jag dig, hoppas du alltid fortsätter att skriva!

 • http://perfectionmakesmeyawn.blogspot.com/ PerfectionMakesMeYawn

  Good thoughts Ida!

 • Ida Pyk

  Tack!! Gott nytt år till dig med! Kram

 • Ida Pyk

  Thank you!

 • Kristina

  Verkligen bra och klokt skrivet, och så sant.

 • Ida Pyk

  Tack!


AnnonsAnnons


AnnonsAnnons
Mobilsajt: / AV