Annons
Annons

Morran


 

Bland Tove Janssons mymlor och homsor, finns en orm i paradiset Mumindalen.
Morran.
Alla varelser i dalen flyr, när Morran närmar sig. Fåglarna slutar sjunga, solen går i moln, vinden blir isande kall. Morran är stor och svart. In i hennes dammsugarkäft försvinner många olyckliga. Där Morran suttit fryser marken till is. Kyla, mörker och skräck följer i hennes spår. Alla i Mumindalen är rädda för Morran och tar dig, säger föräldrarna till sina barn.

Annons

Jag läste nyligen bilderboken Hur gick den sen? för min lillasyster, efteråt låg hon tyst en lång stund. Sen frågade hon:

– Vad hände med Morran, eftersom hon blev så kall?

Jag är van vid omöjliga frågor från mina småsyrror. Men den här etsade sig fast. Jag började grubbla över Morrorna ute i världen. Finns det inte alltid någon förklaring till deras öden?

Hermann Görings mamma åkte bort mitt i amningen och hans älskade Karin dog i förtid. Joseph Goebbels fick en höftsjukdom i 8-årsåldern. Vem vet vad som präglat koncentrationslägrens Irma Greese, innan hon började göra lampskärmar av människohud. Att ledningen bakom Lehman Brothers flydde till prostituerade och levde i en bräcklig låtsasballong med olyckan som utgång blev ett faktum efter finanskrisen 2008.

Ungefär så långt hann jag i mitt grubbel, innan min lillasyster hade funderat färdigt.

– Jag vet varför Morran blev kall, sa hon. Hon var så ensam.

Grymma öden har gjort Morror ensamma. Men vad gör vi åt det? Inte mycket. Vi orkar inte. Kort efter kvällen med min lillasyster läste jag nästa muminbok. I Pappan och havet upptäcker mumintrollet, att den hemska Morran är förälskad i hans lykta. Han sätter den på stranden och låter Morran närma sig. Den iskalla, oåtkomliga Morran börjar dansa framför det vänliga, varma ljuset. De kvällar mumin inte är på stranden med lampan hör han Morrans klagande, övergivna tjut. Det är det enda livstecknet han får från henne. Annars är Morran lika frånstötande som vanligt. Mumin kan inte förändra henne. Han vet bara att hon blir mänsklig när han kommer med lampan. Att hon saknar den. Vad menar Tove Jansson?

Kanske att vi inte kan förändra Morrorna i världen- de av ödet slagna, de skadade, de ensamma. Men att vi ska vara generösa med våra lampor och vår värme. Så långt vi orkar.

Vi- som har lampor och värme.


Morran.

Dela
Dela
 

Annons
Annons
Annons


Laddar