Annons
Annons

Opera


 


Paris, Opera.

Jag blir hög av Opera.

Särskilt Puccinis La Bohème. Min inspelning är från La Scala med den italienska operasångerskan Daniela Dessì. Jag lyssnar på den när jag badar och jag blir genast hög. Hennes röst har en intensitet, en närhet som ger mig svindel. Jag liksom flyter iväg och jag vill gråta eller dansa, det beror på vad som ligger närmast. Jag brukar ha nästan mörkt i rummet, bara ett litet tänt ljus, och sen skruvar jag på ljudet högt – mi chiamano Mimì (Ja, jag heter Mimì) – rytmen hamrar i kroppen, den sticker i huden och så Daniela Dessìs röst som går från mjukt vacker till hjärtskärande skrik.

Annons

I år firar Richard Wagner sitt 200års jubileum. Den norska operasångerskan Kirsten Flagstadt, känd som en av de största uttolkarna av Wagner, var en god vän till vår familj. Familjeanekdoten lyder att hon var så stor och tjock att hon tog upp en dubbelsäng. Min mormors syster Astrid blev så perplex när Kirsten kom på ett oanmält besök i hemmet i Los Angeles att hon bjöd henne på ett hårt kokt ägg. Min mormor och hennes tre systrar växte upp med husa och var inte vana i köket. Men Kirsten åt glatt ägget.

Också på min pappas sida har vi operainslag. Operasångerskan Louise Pyk var en nära släkting till oss. Hon studerade i Paris för Viardot Gareia och senare i Italien för Trevulsi. 1878-1883 var hon anställd på Coventgardenteatern i London.

Själv har jag lärt mig uppskatta opera genom en god vän som är doktorand i ämnet. Jag har kommit att älska denna märkliga, mäktiga form av musikteater. Jag är förhäxad av Maria Callas, blir hög av Puccini. Vill skriva dikter om Janáček, Ravel och Mozarts berömda Trollflöjten. Jag känner mig som den operatokige brevbäraren Jules i franska filmen Diva. I en opera finns en mäng undergenrer och stilistiska inriktningar förankrade i olika tiders musikaliska och teatraliska strömningar. Men framförallt är det vackert så det skriker (ordagrant).

I mars går jag på Operan i Paris (rekommenderas, för dem som åker hit). Sedan blir det La Scala i Milano i april.

Tro mig, man blir berusad av opera. Full och påverkad och glad.


Opera. 

Dela
Dela
 

Annons
Annons
Annons


Laddar