Annons
Annons

Radio Classique, bada, Philip Glass och Nadia Boulanger


 

Jag ligger i badkaret och lyssnar på franska Radio Classique. Jag är lagom avtrubbad, dimmigt lycklig och musiken är mjuk och smeksam. Rösterna ett milt regn av franska ord och ord och ord.

Att ligga i badkaret en måndag och lyssna på Radio Classique är bland det bästa jag vet. Om det är musiken eller reporterns röst kan jag inte avgöra. Har ni också lagt märke till hur sammetslena rösterna är på de klassiska radiokanalerna? Aldrig hårt och korthugget, aldrig skarpt eller strävt som en fiolsträng. Mjukt som en pianosonat av Chopin. Milt som ett sommarregn en blå juninatt.

Annons

De pratar om Philip Glass. Den amerikanska kompositören som kanske är mest känd för sina porträttoperor. Einstein on the BeachSatyagraha och Akhnaten. Men också för rollen som pianisten i Truman Show och musiken i Martin Scorseses Kundun. Den senare blev han Oscarsnominerad för.

Philip Glass levde och arbetade i Paris på sextio och sjuttiotalet. Programmet handlar om studierna hos kompositören Nadia Boulanger, hösten 1964 till sommaren 1966. Nadia Boulanger studerade på Paris Conservatoire. Hon arbetade som lärare fram till sin död 1979.

Här är ett smakprov av Nadia som nittioåring.


French Radio Classique, bathe, Philip Glass and Nadia Boulanger.

Dela
Dela
 

Annons
Annons
Annons


Laddar